logo

Szerzői jog a grafikában

szerzői jog

A különböző online felületeket használva előbb-utóbb kapcsolatba kerülünk olyan helyzettel, ahol sérülhet a szerzői jog. Gondolj csak arra, ha egy blogposzthoz vagy ebookhoz mondjuk összeollózol az internetről pár mondatot, letöltesz hozzá pár képet, máris nagy eséllyel megsértetted a szerzői jogokat.

De nézzük is meg, hogy mit is jelent a szerzői jog és mihez kapcsolódik!

Mire vonatkozik a szerzői jog?

Magyarországon a 1999. évi LXXVI. törvény (Szjt.) rendelkezik a szerzői jogokról. A törvény szerint a szerzői jogi védelem alá tartozik az irodalom, a tudomány és a művészet minden alkotása, például fotó, film, irodalmi mű, a számítógépes programok de a nyilvános beszéd is. A törvény részletesen kifejti, hogy melyek azok az alkotások, amelyekre vonatkozik a szerzői jog (például erre a cikkre igen) és melyek, amelyekre nem.

Kit illet a szerzői jog?

A szerzői jog azt illeti, aki a művet megalkotta (szerző).

Mikortól érvényesek a szerzői jogok?

A szerzőt a mű létrejöttétől kezdve megilleti a szerzői jogok – a személyhez fűződő és a vagyoni jogok – összessége. Tehát nem kell bejelenteni, engedélyeztetni, onnantól érvényes, hogy a mű megszületett.

Mik azok a személyhez fűződő jogok?

A szerző határoz arról, hogy műve nyilvánosságra hozható-e vagy éppen visszavonja-e a nyilvánosságra hozatalhoz adott engedélyét. Magyarul bármikor bárki számára megtiltja annak hozzáférését. Személyhez fűződő jog az is, hogy a művet teljes egésznek kell tekinteni, az a szerző engedélye nélkül fel nem bontható. A személyhez fűződő jogok a szerző életében és halála után 70 évig (védelmi idő) érvényesek.

Mik azok a vagyonhoz fűződő jogok?

A törvény alapján a szerzőnek kizárólagos joga van a művéhez kapcsolódó anyagi vagy más természetű érdekekhez fűződő felhasználására. Vagyis ő dönti el, hogy ki és milyen formában húzhat hasznot az ő művéből, annak eladásából, felhasználásából. A szerző döntheti el, hogy a művét többszörözzék-e vagy sem, hogy hogyan terjesszék vagy adják elő. Átdolgozni csak az ő engedélyével szabad.

szerzői jog

A jogsértés

A törvény külön rendelkezik a szerzői jog megsértéséről, illetve annak következményeiről, valamint arról is, hogy hová fordulhatunk jogsértés esetén.

A legjobb persze, ha megelőzzük a jogsértéseket és mi magunk is tiszteletben tartjuk mások szerzői jogait. Mert ugyan köztudott, hogy ami egyszer az internetre kikerül, az onnan bárki számára bármikor hozzáférhető, mégis fontos, hogy legyünk tisztában azzal, hogy valaki(k) egy adott mű esetében akár hosszú napokat, heteket, hónapokat töltött(ek) el annak megalkotásával és adott esetben sok ezer vagy millió forintba került a mű elkészülte. Gondolj bele egy-egy játék, film vagy kép engedély nélküli letöltésekor, hogy ezért valaki pénzt és időt nem sajnálva megdolgozott, ha más tenné a te munkáddal, akkor te mit szólnál hozzá?

Hogyan használható fel más műve / hogyan szerezhető engedély egy mű felhasználására?

Sok esetben vannak ingyenes és legális lehetőségek egy-egy mű letöltésére és felhasználására. Például a Google képkeresőjében  Keresőeszközök menüpontot választva a felhasználási jogok alapján is kereshetsz ingyenes képeket.

Mikor nem kell engedély a szerzői jog által védett művek felhasználásához?

A különböző művek elérhetőségei között (pl. könyveknél általában a belső borító túloldalán) többnyire jelezni szokták, hogy a művet milyen feltételekkel használhatod. Ha ezt a jelet vagy a Creative Commons feliratot látod, akkor azt azt jelenti, hogy az adott művet ingyenesen használhatod. Bővebb információt itt találsz.

 

 

 

 

 

Hasonló bejegyzések

kapcsolat@grafont.hu

+36302252052

Minden jog fenntartva © GraFont Műhely 2024.