logo

Hangulattábla: miért és hogyan készítsük el?

sárga hangulattábla

Nem számít, milyen hangulatban vagy ma, mindig van valami, ami ezt kiváltotta. Ez lehet a borongós időjárás, amely esővel fenyeget, vagy az első dolog, amit észrevettél, amikor kinyitottad a szemed. Ez lehet az a vidám virágcsokor, amely az asztalon pihen. Még az is lehet, hogy a frissen főzött kávé illata terjeng a levegőben, felpörgetve egy hosszú napra, ami előtted áll.
A hangulatbeállításnak ez a koncepciója a design világában is nagyon alkalmazható. Minden tervezési projekthez, amelyen dolgozunk, szoktunk készíteni egy hangulattáblát, ami előzetesen szemlélteti, hogy milyen hangulatot fog sugallni a kész terv.

A hangulattábla (moodboard)

Nézzük meg, mi az a bizonyos hangulattábla, amely segít meghatározni a projekt tervezési folyamatát, amelyen dolgozunk. Színek, képek, betűtípusok és textúrák gyűjteménye, amelyek tökéletesen meghatározzák a projekt lényegét. Ilyen egyszerű, mégis fontos szerepe van a grafikai tervezésben. Mivel nem látunk bele megbízóink fejébe és ő se a miénkbe, ezért kell egy közös felület, amin szemléltetjük, hogy milyen stílusú, hangulatú az előzetes elképzelés és milyen lesz a kész grafikai terv.

zöld hangulattábla

A hangulattábla elemei

Szóval hogyan lehet összeállítani egy hangulattáblát?
Egy teljes tábla összeállítása egyesek számára kihívást jelentő feladatnak tűnhet, de az igazán kreatív elme számára ez egy szórakoztató és inspiráló dolog. Képzeld el, hogy különböző képeket úgy kell összeraknod, mint egy puzzle darabjait. Előfordul, hogy meglepődve látod, hogy két kontrasztos kép valóban jól működhet együtt, ha mindegyikből a legjobb részeket rakod össze. Mindössze az alábbi öt elemet kell figyelembe venned, ezek kiegyensúlyozottá és érdekessé teszik hangulattábládat:

  • Milyen a hangulattábla felépítése? Szeretnéd, ha szegélyek választanák el a képeket? Vagy olyan kollázst szeretnél alkotni, amiben mindent összekeversz? Ügyelj arra, hogy egyetlen elrendezés mellett kötelezd el magad, mert az utolsó dolog, amit szeretnél, az az, hogy összezavarja azokat, akiknek bemutatod. Egy nagyszerű elrendezés elkészítésekor mindig az egyensúly a kulcs.
  • Egy digitális hangulattábla továbbítaná az üzenetet? Vagy egy tényleges fizikai jobb lenne? A digitális formátumot természetesen könnyebb lenne bemutatni. Egy fizikai tábla azonban sokkal több élményt adhat a táblához, mivel a tényleges tárgyak valóságérzetet hoznak a projektbe.
  • A szín az az egyetlen dolog, amely belecsempészi a hangulatot az egész projektbe. Nem számít, mennyi virágot és napsütést mutatsz, a sötét tónusok használata nem igazán hozza a nézőt pozitív hangulatba. Színmintákat vagy tényleges fizikai elemeket adhatsz hozzá a választott színek hatásának hangsúlyozásához.

pink hangulattábla

  • Ha úgy gondolod, hogy hangulattábládnak szöveget is kell tartalmaznia, akkor a betűtípus kiválasztása is számít. És ne feledd, csak azért, mert western témájú táblát próbálsz összeállítani, nem jelenti azt, hogy Stencilt vagy Playbill-t kell használnod, és az alapértelmezett választásod se a Comic Sans legyen, ha valami gyerekeknek szól. Légy kreatív! Rengeteg eredeti betűtípus létezik, amelyek jól működnek a dizájnnal anélkül, hogy túlságosan klisék lennének.
  • Szeretnéd, ha a hangulattáblád valami lágyat ábrázolna, például a finom pamutszálat a legkényelmesebb ingeden vagy a plüss felületet a kanapén? Vagy valami keményebbre van szükséged, mint a sziklák a hegyen vagy az acél, amely megerősít egy szerkezetet? Ezt láttathatja (és éreztetheti) a tábla textúrája.

Készítsd el a saját hangulattábládat!

Készen állsz a hangulattábla létrehozására? Íme néhány tipp, amelyek segíthetnek ebben:

  • Keress ihletet a világban, ne csak a számítógépeden!
  • Csinálj képeket, sok képet!
  • Koncentrálj egy nagyobb képre, és építsd köré a tábla többi részét!
  • Jó szórakozást hozzá!

Grafikai segítségre van szükséged? Vedd fel velünk a kapcsolatot!

Kérdésed van vagy tanulni szeretnél? Gyere a facebook csoportunkba és kérdezz!

Hasonló bejegyzések

kapcsolat@grafont.hu

+36302252052

Minden jog fenntartva © GraFont Műhely 2024.