logo

Mi a különbség a kurzív, a script, a dőlt és a ferde között?

A különböző betűformák hatékony eszközök lehetnek a szöveg kiemelésére, óvatosan használva mozgásérzést is kelthetnek. De hogyan keresd meg a tökéletes betűtípust, hogy ezt a finom dőlést érzékeltesd? A precizitás kulcsfontosságú. Ha ismered a keresett stílus nevét, akkor könnyebben válogathatsz a rendelkezésre álló betűtípusok között. Ha találkoztál valaha olyan kifejezésekkel, mint a „kurzív”, „script”, „dőlt” és „ferde” és azon töprengtél, hogy mi különbözteti meg őket egymástól, de nem igazán tudtad a választ, akkor most segítünk.

Script és kurzív

A script egy általános kifejezés, amelyet a kézzel végzett írás leírására használnak. Ez magában foglalja a kézírásunkat utánzó egyesített és nem összekapcsolt karaktereket. Olyan dolgok jellemzik, mint a változó körvonalszélesség, amely tükrözi az íróeszközökre nehezedő nyomást és a gyors írásból származó természetes ligatúrákat. Sok script betűtípus olyan mértékű ferdeséget is tartalmaz, amely a saját szögeinket utánozza, amikor kézzel írunk.

script

A scriptek széles skálája létezik, a hétköznapi, furcsa kézírástól a formális, tökéletesen kiegyensúlyozott, virágzó betűtípusokig.

A kurzív a script szoros szinonimája, de általában egy részhalmazként azonosítják. Gyakran előfordul, hogy a kurzív karaktert használják az összekapcsolt betűket tartalmazó betűtípusok leírására. Ennek etimológiai értelme is van: a „kurzív” szó a latin currere vagy futni igéből származik. A gyors betűformázás érdekében kerülni kell az íróeszköz túlzott emelését,

A script és cursive (kurzív) kifejezéseket gyakran felcserélhetően használják, de az elsőt általában a kézzel írt típusok nagyobb családjaként értelmezik.

Dőlt és ferde

Hogy megértsük, mi különbözteti meg egymástól ezt a kettőt, nézzünk vissza egy kicsit a múltba!

Az 1500-as évek elején a függőleges római betűtípusok uralták a kiadványokat. Ahogyan a régi stílusú betűtípusok a humanizmus felé történő elmozdulást jelezték, a korai dőlt betű még több informalitást, érzéket és mozgást ölelt fel. Aldus Manutius velencei nyomdász és Francesco Griffo betűtervező mutatta be ezt az újszerű típuscsaládot a Vergilius 1501-es kiadásában. A Vatikánban kifejlesztett stílus ihlette őket. A modern dőlt betűkkel próbálták újraéleszteni ezt a humanista szellemet, és minden betűnek sajátos karaktert adni.

dőlt

Érdekes módon a római (vagyis az álló egyenes) és a dőlt betűtípust akkoriban külön-külön használták. Napjainkban sok betűtípuscsaládot látunk, amely integrálja az egymást kiegészítő római és dőlt változatokat.

Most, hogy alaposabban megvizsgáltuk a dőlt betűtípusokat, fontos megkülönböztetni őket a ferde betűtípusoktól. Ha „mechanikusan” ferdeséget adsz egy római típusú betűhöz, akkor egy ferde betűt kapsz, de az még nem ugyanaz, mint ugyanannak a betűnek a dőlt változata.

Ha ezt a ferde megjelenést egyedi, kézírásos betűformákkal társítod, akkor igazi dőlt betűt kapsz.

A precizitás kulcsfontosságú

Láthatod, hogy az olyan kifejezések, mint a script, kurzív, dőlt és ferde felcserélhetők. Van azonban néhány lényeges különbség, különösen ami a dőlt betűket és azok jellegzetes történelmi gyökereit illeti. Egy másik szempont, amelyet itt figyelembe kell venni: a kurzív betűk általában egyetlen vonásra támaszkodnak, míg a dőlt betűk, a ferde betűk és a szkriptek nagyobb családja általában több vonásból tevődik össze.

Ha grafikai segítségre van szükséged, vedd fel velünk a kapcsolatot!

 

Hasonló bejegyzések

kapcsolat@grafont.hu

+36302252052

Minden jog fenntartva © GraFont Műhely 2024.