logo

Színek

színek

Színek

A színekről egy egész tanfolyamot is meg lehetne tölteni, annak idején a főiskolán egy féléves tantárgyként volt szerencsém színtannal foglalkozni. Most nézzünk meg néhány tudnivalót a színekről!

A színek mindenhol fontos szerepet töltenek be, az otthonunkban, az öltözködésünkben, a bennünket körülvevő világban. A művészetben még hangsúlyosabb szerepe van a színeknek, még a fekete-fehér alkotásokban is. Gondolj csak a tónusokra! A színek meghatározzák egy kép hangulatát, érzékeltetik a tárgyakat, a távolságokat, érzelmeket fejeznek ki.

A megfelelő színkompozíciókhoz ismernünk kell a színek egymásra és ránk gyakorolt hatását, a színek jelentését, tulajdonságait.

Mi a szín?

A szín tulajdonképpen a tárgyak felületéről a szemünkbe érkező fényinger.

A színeknek három fontos jellemzője van: a színezet, a telítettség és a világosság (tónus, valőr).

A színezet tulajdonképpen maga a szín fajtája, az, ami a színkörön szerepel, pl. piros, kék, sárga, stb.

színezet

A telítettség az szín élénkségét mutatja, vagyis azt, hogy mennyire nagy az adott szín intenzitása.

telítettség

A szín világossága, tónusa, azt mutatja, hogy az adott szín hol helyezkedik el a fehér és a fekete közötti skálán. Ha fehéret adunk egy árnyalathoz, akkor a szín világosodik, ha pedig feketét, akkor sötétedik.

világos tónus sötét tónus

 

A színkör

A színkör egy olyan ábra, amely a színeket és azok egymáshoz való viszonyait ábrázolja. A színkör három alapszín köré épül, ezek a piros, a kék és a sárga. Azért alapszínek ezek, mert ezeket nem lehet más színből kikeverni. Az összes többi színt ezekből ki tudjuk keverni. A másodlagos színek azok, amelyeket az alapszínekből kikeverhetünk, pl. a sárgából és a kékből a zöld, a pirosból és a kékből a lila vagy a sárgából és a pirosból a narancssárga.

színkör

A harmadlagos színeket az alapszínekből és a másodlagos színekből keverhetjük ki. Ezek kombinációjából több millió színt keverhetünk ki.

 

A színek térhatása

A színek önmagukban is hatással vannak ránk, gondolj csak bele milyen üzenetet hordoz egy-egy ruhadarab ha piros színű vagy ha mondjuk hófehér. De a színeknek egymáshoz való viszonya még inkább befolyásolhatja döntéseinket, érzéseinket. Az egyik ilyen tényező a színek térhatása.

 

A levegőperspektíva

Önmagukban is van a színeknek térérzékeltető hatásuk, a meleg színek többnyire a közelség, a hideg színek a távolság érzetét keltik. Ezt a tulajdonságot használják ki a levegőperspektíva esetén a művészek. 

Leonardo ismerte fel először és alkalmazta az ún. levegőperspektívát, ami a színekkel és a színek telítettségével még inkább kihangsúlyozza a távolabbi testek elmosódottságát. A távolabb lévő hegyek, erdők színét kékesebb árnyalatot kaptak, míg a közelebbiek élénk színűek. Próbáld ki kinn a szabadban, olyan helyen, ahol jó messzire ellátsz, hogy a távolban lévő hegyek kékeszöldes színűek, főként ha kissé párás is még a levegő, míg a közelebbi helyek, fák sokkal élénkebb színűek. Az Angyali üdvözlet című képen jól látszik az épületen a perspektíva (az enyészpont valahol a hegyekben van), a horizont kicsivel a kőkerítés felett kb. a fák lombkoronájának alján. A levegőperspektívát is alkalmazta itt Leonardo, ezért a távoli hegyek kékesebb, halványabb színűek, ezzel érzékeltetve a távoli helyzetüket.

Angyali üdvözlet

 

Viszonyítási szín

A színek térhatása erősen függhet a mellettük álló színektől is. Egy világos felületen elhelyezett élénk szín kiemelkedik a világos környezetből, míg egy sötét alapon ugyanaz a szín inkább süllyedő érzetet kelt. A színek térhatása ebből következően relatív, csakúgy, mint a hideg-meleg kontrasztnál. A fehér és fekete környezet még inkább erősítik a térhatást. A sötéthez közelebbi árnyalatú színek a térben távolabb kerülnek, míg a világosabb színek, például a sárga előtérbe kerül. Ugyanez fordítva is igaz, a fehér háttér esetében a dolog megfordul: a világos színek megmaradnak a fehér síkjában, míg a sötétebb színek kiemelkednek.

 

A színek térhatása egyenlő világosságú környezet esetén

Ilyenkor a hideg-meleg hatásuk érvényesül, a meleg színek közelségérzetet keltenek, a hideg színek pedig távolabbinak tűnnek. Ez a már említett levegőperspektíva alapja. 

 

A színek térhatása a színek tisztaságának szempontjából

Ha a színek tisztasága változik, az a térhatást is befolyásolja. A tisztább színek sokkal inkább kerülnek előtérbe, mint a telítetlen színek.

 

Mennyiségi tényezők

A színek térhatását az egyes színösszetevők mennyisége is befolyásolja. Egy kicsi piros szín egy nagyobb sárga háttéren előtérbe kerül, a sárga csak a háttér érzetét adja. Persze ugyanez fordítva is igaz. Az sem mindegy, hogy az egyes mennyiségek hol helyezkednek el a kompozíción belül. A felülre kerülő sötét színek összenyomják a teret, míg az alul lévő világos színek megemelik a felette álló tárgyakat. A kompozícióban egy sötét szín mindig lezáró hatású, egy világos azonban a nyitottság, tágasság érzetét kelti.

Képzőművészeten kívül az építészet, a fotóművészet, a formatervezés de a webdesign is előszeretettel használja ki a színek egymásra gyakorolt hatását. Egy weboldal esetén se mindegy, hogy milyen színekkel dolgozunk egymás mellett. 

 

Weboldalt szeretnél? Vedd fel velünk a kapcsolatot!

Hasonló bejegyzések

kapcsolat@grafont.hu

+36302252052

Minden jog fenntartva © GraFont Műhely 2024.