logo

Fejleszthető-e a kreativitás

kreativitás

Fejleszthető-e a kreativitás?

Néhányan meg vannak győződve, hogy a kreativitás az egy velünk született csodás képesség, ami vagy van valakinek vagy nincs. Ha esetleg valamikor nyomokban még volt, mondjuk úgy az óvódáskor végén, akkor az iskola tutira elnyomta a bennünk lévő kreativitásunkat. Nos ez utóbbi egy egészen más téma, egy későbbi posztban erről is elmondom majd a véleményemet, de most térjünk vissza a címbeli kérdéshez.

Mi is az a kreativitás?

J.P. Guilford, amerikai pszichológus az 50-es években kezdte el vizsgálni a kreativitást és a következőképpen határozta meg annak fogalmát:

” A kreativitás alkotóképességet, teremtőképességet jelent, amely során a különféle képességek szerveződése lehetővé teszi az elszigetelt tapasztalatok összekapcsolását, újszerű értelmezését és új formában történő megjelenését.”

A pszichológus szerint a kreativitás egy olyan gondolkodásmódban nyilvánul meg, ahol egy probléma megoldása nem a már megszokott, ismert módon történik, hanem olyan elemek összekapcsolása történik, amelyek korábban adott esetben egymástól függetlenek vagy össze nem illőek voltak. Tehát a kreativitás egy olyan képesség, ami lehetővé teszi a megszokottól eltérő, új megoldások megszületését. Mondok egy egyszerű példát. Egyszer az egyik informatika órán az volt a feladat, hogy a diákok mutassák be a kedvenc közlekedési eszközüket. Nagyon szép megoldások születtek különböző autómárkákról, repülőkről, stb. Az egyik diák meglepő módon az emberi lábról készített egy bemutatót, amiben részletesen kielemezte a láb anatómiáját, bemutatta mozgás közbeni működését. Egy olyan új megoldást mutatott, ami nem kézenfekvő, mégis sikeresen megoldotta vele a problémát. Egy új nézőpontból közelítette meg a dolgot úgy, hogy az eredmény működik.

Mi jellemzi a kreatív embereket?

Több pszichológus is vizsgálta már, hogy milyen közös tulajdonságokkal rendelkeznek a kreatív emberek. Az alább felsorolt jegyek a leginkább jellemzőek:

  • Nyitottság az új dolgok iránt
  • Rugalmasság
  • Gyors reagálás az új szituációkra
  • Merészség
  • Változásra törekvés
  • Nonkonformizmus
  • A tekintély megkérdőjelezése
  • Impulzivitás
  • Hajlam a fegyelmezetlenségre egy cél érdekében

Hogyan működik a kreativitás?

Anélkül, hogy különböző tudományos mélységekbe mennék bele a kreativitás szintjeiről, összefüggéseiről, mégis meg kell említenem a kreatív folyamat működésének lépéseit ahhoz, hogy jobban érthető legyen az, ami a fejlesztéséhez tartozik.

A kreativitás első, ún. előkészítési szakaszában történik a probléma érzékelése és az ezzel kapcsolatos információk összegyűjtése, elemzése. A továbblépés előtt a lappangási szakasz következik, ami megelőzi a továbblépést megoldást keresve a problémára. A megoldás megtalálása a megvilágosodás szakasza.  A kreatív folyamatot végül a végrehajtás szakasza zárja le, ami igazolja a megoldást.

Tehát akkor fejleszthető?

A kreativitás tehát egy olyan tulajdonság, ami egy adott probléma újszerű megközelítése, új megoldások megtalálása és alkalmazása. Ahhoz persze, hogy más megoldásokat találjunk, szükség van széleskörű ismeretre, arra, hogy tudjuk, honnan tudunk más módon eljutni a megoldásig. A kreativitás nem elsősorban egy művészi tevékenység (noha annak is fontos része), sokkal inkább gondolkodásmód, látásmód, ami tanulással, illetve a gondolkodásunk alakításával fejleszthető.

A művészeti területeken nélkülözhetetlen kreativitás például a különböző technikák megismerésével, új nézőpontok megismerésével is fejleszthető. 


Ha szeretnél kreatív weboldalt  vagy grafikát a cégednek, akkor vedd fel velünk a kapcsolatot!

Hasonló bejegyzések

kapcsolat@grafont.hu

+36302252052

Minden jog fenntartva © GraFont Műhely 2024.