logo

A vonalrajz

Picasso kutyája

A vonalrajz az egyik legegyszerűbb módja az ábrázolásnak. A legismertebb művészek is gyakran használták csupán a vonalakat mondanivalójuk kifejezésére. 

Az egyik legismertebb művelője ennek a technikának Matisse volt, aki rengeteg vonalrajzot készített, de Van Gogh is figyelemreméltó képeket alkotott egyszerű vonalakkal.

Van Gogh rajz

A vonalrajz egyik igazi mestere Pablo Picasso volt, aki zseniálisan használta ezt a technikát.

Picasso StravinskyPicasso kutyája

Bármilyen technikát választasz, a vonal segítségével alapot rajzolhatsz, de a tónusos képnek hangsúlyokat is adhatsz. A jól alkalmazott vonalak végigvezetik a szemet a kép egyes részein, kiemelik az elkülönülő részeket, ugyanakkor a tónusok mellett textúrát vagy árnyékot is adnak. A vonalak minőségét nemcsak a ceruza puhasága, hanem a papír fajtája is befolyásolja. 

Egy kis gyakorlat

A következő gyakorlatokat lehetőség szerint különböző textúrájú papírokon próbáld ki, hogy lásd a különbséget. Ugyanaz a puhaságú ceruza erősebb textúrájú papíron puhább vonalakat eredményez, míg simább felületű papíron keményebbeket. A következő vonaltípusokat többfajta ceruzával megrajzolhatod egymás mellé, hogy látszódjon a különbség. Először a keményebb ceruzával rajzold meg, majd haladj a puhább felé. A vonalak húzásakor figyelj a ceruzanyomásra is, erősebb nyomásnál sötétebbek lesznek a vonalak.

ceruzatechnikák

Ezeket a technikákat nem árt időnként újra és újra elővenni, gyakorolni, próbálgatni. A rajzolást nem lehet egyik hétvégéről a
másikra megtanulni, hosszú hónapok, évek és sok-sok gyakorlás kell ahhoz, hogy arányos, szép, kidolgozott munkák szülessenek.

Ne sajnáld rá az időt, minél többet gyakorolsz, annál magabiztosabb leszel.

Ha többet szeretnél megtudni a vonalrajz technikáról, akkor az Alapozó Rajziskolában megteheted.

Hasonló bejegyzések

kapcsolat@grafont.hu

+36302252052

Minden jog fenntartva © GraFont Műhely 2024.