logo

Hogy hívják ezt a szimbólumot?

szimbólum

Útmutató a speciális jelekhez

Olvastál már valaha úgy egy weboldalt vagy könyvet, hogy feltetted magadnak a kérdést: „Milyen különleges szimbólumot látok?” A speciális betűtípus karakterek szép számmal fordulnak elő az új és a régi olvasási platformokon. Ahelyett, hogy figyelmen kívül hagynánk őket, ahogy talán sok olvasó teszi, inkább ismerd meg, melyik szimbólum mire való. Ha ismered ezeket a jeleket, akkor az növeli az olvasott szöveg megértését.

„és” jel

Az „&” az „és” kötőszót jelenti, „és” jelnek is nevezik . A jel a latin et szó betűiből álló ligatúra. Latinul az et szó ést jelent, az eredeti jel fejlődött tovább az évszázadok során arra jelre, amit ma ismerünk.

Ez a szimbólum az egyik leggyakoribb, amellyel az írott nyelvben találkozhatsz. A marketingben és a márkaépítésben is gyakori , mivel számos híres márka nevének része:

  • Tiffany & Co.
  • Johnson & Johnson (J&J)
  • Dolce & Gabbana
  • AT&T

et szimbólum

Tréma

Ez egy diakritikus vagy jel, amelyet egy betűre vagy egy alapjelre adnak. Sokszor láthattad már, ez két pont egymás mellett, amelyeket általában egy magánhangzó tetejére helyeznek. Ne téveszd össze az umlauttal, amely egy hasonló, de teljesen eltérő jelzés.

Történelmileg ez a diakritika a görög és a latin ábécéből fejlődött ki. A hellenisztikus időszakban bizonyos betűk megkülönböztetésére használták a megelőző magánhangzóktól.

Umlaut

Az umlaut, más néven germán umlaut, szintén diakritikus jelzés, amely egy betű, általában egy magánhangzó fölött elhelyezett két pontból áll. A fő különbség e jel és a tréma között az, hogy az umlaut hangváltozást hoz létre. Ez azt jelenti, hogy a hátsó magánhangzót inkább elülső magánhangzóként ejtik. Ez a jelenség elsősorban a német nyelvű nyelvekben fordul elő.

Legalább 750 óta létezik, amikor az ófelnémetet beszélték, de hangzásként tovább fejlődött jóval 1350 után is, amikor a középfelnémetet használták.

Íme egy tipikus példa egy umlaut működésére: Schröder. Ha nem használod az umlautot, akkor a név Schroeder lesz. Ez azt a szabályt követi, hogy az umlaut kiküszöböléséhez a szó kezdő magánhangzója után egy „e”-t kell hozzáadni.

Gondolatjel vagy kötőjel

Le merném fogadni, hogy használtál már kötőjelet gondolatjel helyett életed során. De mi a különbség a kettő között?

A gondolatjel másik neve em kötőjel, az em-re utal, ami egy mértékegység a tipográfia területén . Ez megegyezik az adott betűtípus adott pontméretével. Például egy em egy 18 pontos betűtípusban 18 pontnak felel meg. Ezért a gondolatjel nincs rögzített mérete; valójában a megadott betűméret alapján változik.

Ennek a jelnek sokféle felhasználása van, például kettőspont vagy zárójel helyett, a beszéd önmegszakítására, egy másik beszélő megszakításához, meghatározás vagy összefoglalás elindításához, hirtelen gondolati változás jelzésére. A sima kötőjel a gondolatjel szélességének fele. Ez attól függetlenül igaz, hogy milyen betűtípussal használjuk. Például 18 pontos betűtípus esetén az en kötőjel csak 9 pontos lesz. Azonban van egy kivétel néhány modern betűtípusnál, ahol ez a kötőjel kicsit hosszabb is lehet, mint egy gondolatjel fele.

Hullámvonal szimbólum

Számos felhasználási területe van, és már több százszor láttad olvasói életed során. Eredete a portugál és a spanyol nyelvből származik, a latin titulusból ered, ami „feliratot” vagy „címet” jelent. A hullámvonal nagyjából azt jelenti, hogy „körülbelül”.

Három pont

Ha szeretné drámai érzetet kelteni egy jól elhelyezett szünettel az írásban, akkor a három pont a megoldás. Ezért ezt a jelet néha felfüggesztési pontnak vagy akár csak pont-pont-pontnak is nevezik.

Ezt a jelet három pontból álló egyszerű sorozatáról ismerheted fel, amelyek egymás után ugyanazon a sorban jelennek meg.

Felhasználása sokféle lehet: befejezetlen gondolat, rövid szünet, váratlan csend

Kevésbé ismert, hogy ha ezt a jelet a mondat legvégére írod azért, hogy a beszéd vagy a gondolat végét szimbolizáld, akkor aposziopézist produkáltál. Ilyenkor azzal a szándékkal fejezel be egy mondatot, hogy az olvasók töltsék be a jelentést. Ez egy olyan technika, amely a szomorúság vagy akár valami utáni vágy jelzésére használható.

Felső index

A felső index kisebb méretű, mint a sorban lévő szöveg többi része. Ami a speciális betűtípus-karaktereket illeti, ez lehet egy betű vagy egy szám, amelyet kissé a használt típussor fölé teszünk be. Ennek a karakternek számos felhasználása létezik, beleértve a tudományos képleteket, matematikai kifejezéseket, valamint az izotópok és a kémiai vegyületek specifikációit.

Ha egy felső indexet nézünk, az általában vastagabb, mint egy normál szimbólum. Ennek az az oka, hogy a betűtípustervezőknek nehezebbre kell beállítaniuk, vagy félkövérre, vagy közepes betűsúllyal, mint egy közönséges, kisebb betű lenne. Ennek a stratégiának az a célja, hogy felhívja az olvasó figyelmét a fontosságára.

Alsó index

Az alsó index a fentebb tárgyalt felső index alul lévő megfelelője. Ez egy jelölés, amelyet egy típussor alapvonala alatt találsz. A felső indexhez hasonlóan számos dologban használják, például matematikai kifejezésekben, képletekben, valamint kémiai vegyület- és izotópspecifikációkban.

Ha további tipográfiai vagy grafikai segítséget szeretnél, akkor csatlakozz Facebook csoportunkhoz, ahol rendszeresen osztunk meg tudásanyagokat és segítünk a grafikai kérdések megválaszolásában.

 

Hasonló bejegyzések

kapcsolat@grafont.hu

+36302252052

Minden jog fenntartva © GraFont Műhely 2024.