logo

Mennyibe kerül egy weboldal elkészítése?

Ahogy a mondás tartja, pénzt kell költeni, hogy pénzt keress – és ez alól a weboldal készítés sem kivétel. Akár az új kézműves vállalkozásod számára készítenél, akár egy online felületet a tevékenységeidhez, ennek az összeállítása valószínűleg folyamatos költségekkel jár. Ebben a cikkben azt fogjuk megvizsgálni, hogy mennyit kell fizetned egy weboldal létrehozásáért.

Készíthetek ingyen weboldalt?

Először is gondolkodhatsz azon, hogy lehetséges-e egy weboldal létrehozása anélkül, hogy kinyitnád a pénztárcádat – és a rövid válasz igen. Noha nem kapod meg ugyanazt a funkcionalitást és testreszabhatóságot, mint egy fizetős eszközzel – és nem fogja tudni biztosítani saját domainneved sem –, ha egy egyszerű weboldalt szeretnél összeállítani, ezt megteheted pénzköltés nélkül. A Google Webhelyek szolgáltatása például jó lehetőség egy ilyen jellegű oldal megalkotására. Ha van Google fiókod, a Google saját eszközével ingyenesen készíthetsz weboldalt. A Google Webhelyek egy intuitív eszköz, amellyel percek alatt elindíthatod az oldalad. A hátránya, hogy nem lesz saját domain neved, ami egy vállalkozás esetében a bizalomépítés egyik fontos lépése, a másik, hogy az egyéni arculatok testreszabásának és a funkcióinak lehetősége erősen korlátozott.

 

A legjobb webhely-készítők közül sok, mint például a Wix, ingyenes verziókat kínál szolgáltatásaihoz, amelyek tárhely- és sávszélesség-korlátozással járnak (ami azt jelenti, hogy nem lesz túl sok látogatód).

 

Google Sites: Create & Host Business Websites | Google Workspace

 

Saját domain és tárhely

 

Ha saját webhelyet építesz, érdemes lehet saját domainedet is biztonságossá tenni. Ez teszi lehetővé, hogy webhelyed személyre szabott URL-en rendelkezzen – ahelyett, hogy egy olyan gazdagép aldomainje lenne, mint a Google, a Wix, vagy bármelyik másik. 

A legtöbb webhelykészítő lehetővé teszi, hogy domaint vásárolj a rendszerén keresztül.

A domain költsége számos tényezőtől függ – többek között attól is, hogy pontosan mi is a domain, illetve, hogy a .hu vagy .com verziókat is megveszed-e. Sok cég biztosra megy, a lehetséges összes verziót megveszi és mindegyiket egy oldalra irányítja.

Ha profi webhelyet szeretnél létrehozni egy vállalkozás számára, a saját domain létfontosságú mind a kereshetőség, mind a legális megjelenés szempontjából. Az ügyfelek sokkal szívesebben bíznak egy saját domainnel rendelkező szolgáltatóban, mint egy olyanban, aminek a weboldalának még saját, önálló címe sincs.

A domain mellé kell egy tárhely, ahol a tulajdonképpeni weboldalad fájljaid tárolódnak. A tárhely költsége függ a tárhely méretétől, illetve az egyéb kiegészítő szolgáltatásokért, mint például a különböző biztonsági kiegészítők (ssl, stb.)

Design

Ha magad szeretnéd megtervezni a weboldalad designját, akkor ez nyilván ingyenes, igaz rá kell szánni az időt, ami szintén pénz. A jó webdesign nem pusztán esztétikai élményt nyújt, hanem a felhasználói élményt illetve egy felhasználói felületet jelent, aminek a célja elsősorban az, hogy a látogatókat vásárlásra vagy egyéb aktivitásra ösztönözze. A jó webdesign észrevétlenül teszi mindezt, míg a rosszul tervezett oldalról menekülnek a látogatók. Ha szakemberrel tervezteted meg a weboldalad, akkor az általában 100 ezer Ft-ról indul. Ez egy több körös egyeztetés után néhány munkanap.

coach weboldal

Weboldalépítés

A kész designt le kell programozni. Ez történhet html, css alapon, vagy valamilyen tartalomkezelő segítségével, amiben csupán pár módosítást kell a css fájlokban elvégezned, de lehet egy bővítménnyel is, aminek használatával már nem kell érteni sem a html-hez sem a css-hez. Ilyen például az Elementor plugin. Ha ez utóbbit használod, akkor ez lehet ingyenes, bár az Elementor ingyenesen elérhető funkciói korlátozottak, a fizetős verzió éves költsége kb. 45 ezer Ft évente (2024). Ha szakemberrel készítteted el az oldalt, akkor az ár soktényezős. Függ az aloldalak számától, a különböző tartalmi funkcióktól, pl. kell-e bele blog rész, galéria, kapcsolati űrlap, stb.) vagy csak egy egyszerű landing oldalról van-e szó. Ennek átlagos költsége kb. 100 ezer Ft-tól kezdődik és minél összetettebb az oldal, az ár nyilván annál magasabb. Az oldal megépítése az összetettségétől függően néhány naptól a pár hétig is eltarthat.

SEO és egyebek

Az elkészült weboldalt végül ki lehet egészíteni mindenféle kényelmi bővítményekkel, illetve ajánlatos a keresőoptimalizálást is elvégezned azért, hogy a látogatók könnyebben rátaláljanak az oldaladra a keresőből. Ezek költsége általában az oldalépítésbe vannak kalkulálva.

Mint sok minden más az üzleti életben, egy nagyszerű weboldal készítése és karbantartása is befektetés – de hosszú távon bőven megtérülhet.

Ha segítségre van szükséged a weboldaladdal kapcsolatban, akkor szívesen állunk rendelkezésedre.

Hasonló bejegyzések

kapcsolat@grafont.hu

+36302252052

Minden jog fenntartva © GraFont Műhely 2024.