logo

Árnyék rajzolása

árnyékok

A fény és az árnyék egymást határozzák meg, hatással vannak egymásra. Egyik sincs meg a másik nélkül, ha van fény, van árnyék is. Azt már az iskolában is megtanultuk, hogy a kettő ellentétes irányú, ahonnan jön a fény, az azzal ellentétes irányba vetődik az árnyék. Minden tárgy visszaveri a ráeső fényt. Nem megyek bele a fizikai törvényszerűségekbe, nekünk csupán annyit kell tudnunk a rajzoláskor, hogy milyen fény- és árnyéktípusok vannak.

Ahhoz, hogy egy rajz valósághűen ábrázolja a világot, nélkülözhetetlen, hogy a fényt és az árnyékot is ábrázoljuk. Vonalakkal nagyon sok mindent lehet ábrázolni, adott esetben árnyékokat is, de számos más technikával is tudunk tónusokat létrehozni. Ha a valóságban megnézel egy tárgyat, akkor igazából nincs körvonala, csupán a tónusaival és a színeivel válik el a környezetétől. A mindennapokban nem is igazán figyelünk fel a fényekre és az árnyékokra, de gondolj csak bele, mennyivel másképp néz ki a szobában egy bútor nappali fényben, amikor kinn süt a nap és mennyire más, ha este van és ég a villany. Sőt, ha fel sem kapcsolod a mennyezeti világítást, csupán néhány gyertyát gyújtasz, esetleg egy kis lámpa világít, rögtön “más megvilágításba” kerülnek a dolgok.

Ahhoz, hogy valósághűen tudjuk ábrázolni a látott dolgokat, nézzük meg, milyen fajtái vannak a fénynek és az árnyéknak

Vetett árnyék

Minden megvilágított test árnyékot vet a környezetére. Ez a vetett árnyék. Ez ott a legsötétebb, ahol a két tárgy találkozik. Ettől távolodva a tónusok világosodnak.

Önárnyék

A vetett árnyékon kívül egy másik árnyék is létezik, méghozzá az önárnyék. Ez a megvilágított tárgyon keletkezik, a fénnyel ellentétes oldalon.

árnyék

Csúcsfény

Ez a megvilágított tárgy legvilágosabb része, ide érkezik a fényforrásból a fény.

Visszavert fény

A fény visszaverődéskor (igaz gyengébben) megvilágítja az útjába kerülő tárgyakat. Sokszor észre sem vesszük, mégis fontos szerepet kap az árnyékolásnál, ettől lesz térhatású a rajzunk. Ez a pici visszavert fény választja el egymástól az önárnyékot a vetett árnyéktól. Ez már nem olyan világos, mint a csúcsfény, akkor sem, ha a 2 tárgy ugyanabból az anyagból készül és ugyanolyan színűek.

Középtónus

Ez az átmeneti felület az árnyékok és a fények között.

Az árnyékok rajzolásának technikáját az Alapozó Rajziskolában tanulhatod meg.

Hasonló bejegyzések

kapcsolat@grafont.hu

+36302252052

Minden jog fenntartva © GraFont Műhely 2024.